Paslanmaz çelik buluşu 1800 li yıllara kadar uzanıyor. Paslanmaz çeliği bulan kişinin Fransız Pierre Berthier olduğu düşünülmektedir. Bu kişi demir ve krom alaşımlarını kullanarak korozyona karşı direnç elde etmiştir. Düşük karbon ve yüksek krom alaşımları o senelerden günümüze kullanılmaya devam etmiştir. Ne var ki bu dönemlerde yapılan karışımlar, alaşım direncinin düşük olmasına yani kırılganlığın yüksek olmasına neden olmuştur. Günümüzde kırılganlığı düşük paslanmaz çelik üretimi yapmak mümkündür. Paslanmaz çelik malzemesine farklı özellikler kazandırmak için içine elementler eklenmesi mümkündür. Antik çağlardan bu yana çeliklerin korozyon problemi, çelik kullanımını engellemiştir. Bu problemin çözümü adına önceleri fosfor eklenmekteydi. Ne var ki fosfor eklenmesi yeterli olmamıştır. Zaman içinde çok farklı elementler eklenmiş ve istenilen sonuçlar alınmaya başlanmıştır.
İlk Paslanmaz Çelik Patenti Ne Zaman Alındı?
Paslanmaz çelik patenti ilk defa 1872 senesinde alınmıştır. İngiliz bilim adamları patent almıştır. İlk patenti alınan paslanmaz çelik içinde ortalama yüzde 30 ile 35 oranında krom bulunuyordu. Ayrıca yüzde 2 oranında tungsten de eklenmiştir. Paslanmaz çelik bu elementlerin eklenmesi sayesinde bazı asitlere ve yağmur sularına karşı direnç göstermiştir. Ne var ki paslanmaya karşı aşırı direnç göstermiyordu. İlerleyen senelerde çeliğin paslanmasıyla ilgili çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. 1872 senesinde, paslanmaz çelik içine eklenen krom ve karbon miktarları artırıldı. Testler ve araştırmalar yapıldı. Araştırmalarda öncü olan Brustlein, krom ve karbon oranın ne kadar önemli olduğunu tespit ederek bu doğrultuda çalışmalara devam etti.
Östenitik Paslanmaz Çelik Nedir?
Östenitik paslanmaz çelik bütün dünyada en yaygın kullanılan çelik türüdür. Hemen her ortam için kullanılması mümkündür. Bu sınıf içinde yer alan 304 kalite standardı en çok kullanılan çelik kalitesi olarak karşımıza çıkar. Kristal yapısı ile bilinir. Isıl işlem uygulanması halinde malzemede sertleşme olmaz. Ayrıca manyetik yapısı olmadığı için mıknatıs da çekmez. Çok az çektiği durumlar da olabilir. Malzemenin soğutulması sırasında çeşitli yapı dönüşümler söz konusu olabilir. Diğer kalite sınıfları arasında 303, 304, 304L, 316, 904L gibi türler yer alıyor.
Martensitik Paslanmaz Çelik Nedir?
Martensitik paslanmaz çelik mekanik dayanımı yüksek olan bir malzemedir. Dayanıklı malzeme tercih edilmek istendiği zaman bu malzeme tercih edilir. Paslanmaz çelik sınıfında yer alır. Daha uygun fiyatlı olmaları nedeniyle büyçe dostudur. Genellikle mıknatıs tutan özelliktedir. Isı işlem uygulanması mümkündür. İçinde yüzde 10 oranında karbon elementi bulunmaktadır. Karbon oranı artırıldığı zaman daha sert bir yapıya sahip olurlar. Martensitik paslanmaz çeliklerde en temel kalite olarak 410 kalite tercih edilmektedir. 410 kalite çelik içine farklı elementler eklenerek farklı martensitik paslanmaz çelikler elde edilebilir. 420 kalitsinde kullanılan çelik kullanım alanı çok yaygındır. Bu yaygınlığın temel nedeni hem fiyatının uygun olması, hem iyi ısıl işlem alması hem de iyi mekanik dayanım seviyesine sahip olmasıdır. Martensitik paslanmaz çelik kaliteleri arasında ilk sırada şunlar geliyor; 420a, 431, 440m.
Östenitik Paslanmaz Çelik Nedir?
Östenitik paslanmaz çelik içinde en az yüzde 10 oranında krom bulunuyor. Paslanmaz çelik ferritik türde olduğu zaman içinde bulunan karbon oranı az oluyor. Bazı kalite standartlarında içinde hiç karbon bulunmayabiliyor. Uygun maliyetli olduğu için sık tercih ediliyor. Tamamen manyetik özelliktedir bu nedenle mıknatısı çeker. Paslanmaz çelik ferritik tercih edildiği zaman korozyon direnci ihtiyacının az olması gerekir. Alaşım ektresdeki fiyat değişikliklerinden az etkilenmektedir. 430, 430F, 44 gibi farklı standartları bulunur.